A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség éves közgyűlése és díjátadó ünnepsége

by admin 1 332 views0

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (a továbbiakban: MEFS) a csütörtöki nap folyamán, 2018.04.20-án tartotta meg ünnepélyes díjátadóval egybekötött közgyűlését, melynek színhelyét a Sportok Háza Díszterme adta.

 

A 11 órakor kezdődő közgyűlést, és színvonalas díjátadót a MEFS elnöke, Prof. Dr. Kiss Ádám nyitotta meg, majd Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket.

 

Kósa Lajos miniszter, beszédében többek között az 2024. évi Európai Egyetemi Játékok rendezésének elnyerését méltatta, mely eseményt Debrecen és Miskolc rendezhet meg 2024-ben. Kósa Lajos, a Pályázati Bizottság elnökeként, óriási sikerként értékelte a rendezési jog elnyerését, melyet az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Végrehajtó Bizottsága hivatalosan is megerősített. A pályázati eredmények hivatalos bejelentése, tehát ugyancsak a MEFS közgyűlési értékpalettáját erősítette. Az örömteljes kihirdetést a színvonalas díjátadó követte, amit igencsak nagy érdeklődéssel fogadtak, közel 50 sportvezető tette tiszteletét a rendezvényen.

A díjazottak közül kiemelnénk Dr. Kamuti Jenőt, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökét, és a Budapesti Sportszövetségek Uniójának elnökét, aki a magyar egyetemi sport, nemzetközi területen való több évtizedes támogatásának elismeréseként Dr. Frenkl Róbert Díjban részesült. A 80 esztendős Dr. Kamuti Jenő világbajnok és olimpiai ezüstérmes vívó, az egyik legismertebb magyar sportvezető itthon és külföldön egyaránt. Különösen gazdag életpályája összes elemét, csak rendkívül hosszas időbefektetéssel lehetne ismertetni, ezért néhány fontos momentumot említenénk csak meg a továbbiakban. 1959-1965 között 5 aranyérmet nyert Universiade-kon, azon kevesek egyike, aki zsinórban 4-szer győzni tudott, ráadásul egyéni versenyben. További 4-szer állt csapattal Universiade-dobogón, ebből egy alkalommal párbajtőrt fogott a kezében. Nem csak az egyetemi szférához, hanem a díj névadásához is kapcsolódva, 1963-ban a Budapesti Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát, és éppen 50 évvel ezelőtt sebész szakvizsgát tett. Ezt követően a Semmelweis Kórház orvosa, majd a MÁV Kórház és Rendelőintézet osztályvezető főorvosa, 1996-tól 2001-ig kórházigazgató főorvosa volt. Nem csak névadója évek óta számos egyetemi vívóversenynek, hanem rendszeres résztvevője és támogatója is. Dr. Kamuti Jenőnek évek óta szívügye az egyetemi sport nemzetközi presztízsének emelése, kiváló kapcsolatot épített és tart a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetséggel (a FISU-val), az Universiade-kon hosszú évek óta népszerűsíti a Fair Play szellemiségét, és nem utolsó sorban elkötelezett támogatója ezen rendezvényeknek. Dr. Kamuti Jenő rendkívül elhivatott a munkájában, a magyar, illetve nemzetközi sportélet terén erős építő munkát végzett és végez jelenleg is.

 

Az egyetemi és főiskolai sportaktivitásba fektetett színvonalas és fáradtságos munka elismeréseként, a díjátadó során az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, Pannon Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Óbudai Egyetem és a Miskolci Egyetem részéről is kerültek ki díjazottak.

Díjazásban részesült Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, az Állam- és Jogtudományi Kar korábbi dékánja. A Miskolci Egyetem az elmúlt években két jelentős nemzetközi sporteseményt rendezett, 2016-ban Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságot – amelyet a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) az év legjobb Egyetemi Világbajnokságának választott- illetve 2017-ben Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokságot. Dr. Torma András mindkét eseményt védnökként, valamint a házigazda Miskolci Egyetem Rektoraként, kiemelkedően támogatta. A Debreceni Egyetemmel közösen rendezendő Európai Egyetemi Játékok 2024-es győztes pályázatát is patronálta.

 

Kiemelkedő sporttámogatási és szervezői tevékenységéért kitüntetésben részesült Dr. Szekeres Tamás Professzor Emiritus, a Széchenyi István Egyetemen volt rektora, Győr Megyei Jogú díszpolgára. Simon Péter a Szegedi Tudományegyetem képviseletében, a Magyar Egyetemi és Főiskolai versenyek szervezésének elismeréseképp Halassy Olivér Hallgatói Díjat vehetett át. Díjazásban részesült Katona János, a Szegedi Tudományegyetem részéről – a röplabda sportág „nagyköveteként”, valamint díjat kapott Dr. Lőkös Dániel a Gazdasági Egyetem Intézeti Tanszék vezetője, Papp Oszkár a Széchenyi István Egyetem – Győri Atlétikai Club Evezős Szakosztályának vezetője, Dr. Tóvári Ferenc a Pécsi Tudományegyetem tanára és Domonkos Mihály a Szegedi Tudományegyetem mesteroktatója. A díjazottak sorát erősíti Fábián Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Gépész Sport Szakosztályának vezetője, Hurtik Péter János a SZOESE elnöke, Lappints Regős a SZOESE férfi tornacsapatának vezetőedzője, Bánfalvi István a BPW Hungária Kft. részéről, a SZOESE szponzoraként, valamint Jordán Dániel az Eszterházy Károly Egyetem Diák és Szabadidősport Clubjának ügyvezető igazgatója.

 

Díjazottként jelent meg Prof. Dr. András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora, Edvy László a Pannon Egyetem részéről, Hári József a Pécsi Tudományegyetem Sportiroda vezetője és a PTE Sport-és Parasport bizottság elnöke, PTE PEAC Futsal és parasport szakosztályának vezetője, Hajdúné Dr. László Zita a Magyar Sporttudományi Társaság és Pécsi Akadémiai Bizottság aktivistája és az atlétika MEFOB csapatvezetője, Bíró Balázs az Eszterházy Károly Egyetem EHÖK elnöke. Díjat kapott Kovács Barnabás, az északi sízők szövetségi kapitánya, Kulcsár Magdolna korábbi Evezős Sportegyesületi vezető, az Óbudai Egyetemi jogelőd intézményének Élsportolói tagozatának vezetője, Vas László a Nyíregyházi Egyetem Sportcentrumának Atlétikai szakosztályának vezetője, valamint Janecskó András az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára, atlétikai divíziójának sportvezetője.

 

Németh Angéla Díjban részesült Pöszmet Tibor a Debreceni Egyetem sportirodájának vezetője, valamint Bajusz Bernadett, a Debreceni Egyetemen – a hallgatói közélet színvonalának emelése érdekében tett aktív munkája elismeréseként.

 

Hajós Alfréd Aranyplakettet vehetett át, nyugdíjba vonulása alkalmából Fodor Ákos korábbi válogatott röplabdás, edző és kiemelkedő sportszervező, valamint Szepesiné Kreisz Andrea az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára, számos MEFOB rendezője.

 

Díjazásban részesült Szentkirályi-Szász Krisztina, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség munkatársa, aki 2017. Január 1-től ügyvezető igazgatóként szervezi a MEFS titkárságának mindennapi tevékenységét. Az Európai Újságírók Szövetségének tagjaként és okleveles PR szakértőként jelentősen hozzájárult az elmúlt 3 évben a MEFS ismertségéhez és elismertségének növeléséhez. Nemzetközi porondon a FISU és EUSA illetékes bizottságában dolgozik, egyúttal a MEFS Esélyegyenlőségi és Fenntarthatósági Bizottságának is alelnöke.

Megnyugtató képet fest, hogy ennyi kiváló szakember tevékenykedik, dolgozik a sport területén, valamint ennek köszönhetően pozitív lendülettel és kíváncsisággal tekinthetünk a jövőbe, hiszen biztosak lehetünk abban, hogy a sport szakmai fejlődése tovább fokozódik.