Világ idei harmadik legjobb eredményével győzött Halász Bence kalapácsvető a Budapest Open – Schulek Ágoston Emlékversenyen

by admin 1 084 views0

Nagy indulói létszám, közel nyolcórás program, sok korcsoport, esőszünet, élvonalbeli atléták a pályán, sok egyéni csúcs-idei legjobb eredmény, hazai és külföldi győzelmek jellemezték a Budapest Open – Schulek Ágoston Emlékversenyt. A főváros nyílt nemzetközi bajnokságán – az elmúlt évekhez hasonlóan – rajthoz álltak több nemzet képviseletében az EAP (Europe Athlétisme Propmotion) sorozatának résztvevői is.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján részt vett Schulek Ágoston özvegye Edith Asszony, Szász József a XVI. Kerület alpogármestere, Danada Judit a Fővárosi Önkormányzat Sport Osztályvezetője, a sporteseményt megnyitotta Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexanda Budapest Főpolgármester-helyettes asszony.

A látványos szombati versenyszámok közül is kiemelkedtek a dobószámok, élükön a férfiak kalapácsvetésével, amelyben a felnőtt elitbe egyre jobban „beleerősödö” szombathelyi Halász Bence/1997 a világ idei harmadik eredményével, az esős körülmények között elért 79,57 méterrel ért el parádés egyéni csúcsot.

„– Szakadt az eső, aztán néha elállt és ismét rákezdett, szóval nem volt könnyű dolgunk. Egy 8-9 m2-es sátor alatt tizennégyen álltunk a dobások között és még melegíteni is illett. Próbáltam kockáztatni, de apró dolgokon elmentek a dobások. Egyébként jól dobtam technikailag” – mondta a Dobó SE tavaly U23 Európa bajnokságot nyert atlétája.  A verseny – amellyel Vörös Sándorra is emlékezett a sportág – második helyén Pásztor Bence végzett 72.62 méterrel, a bronzérmes Hudi Ákos lett/ 72.05 m.

A nőknél Halász Bence klubtársa, Gyurátz Réka/1996 győzött 69,35-el, megelőzve Orbán Évát/ 65,35 m és a kanadai Jilian Weirt/ 65,02 m. A szakág másik slágerszámát, a női súlylökést összekuszálták az elemek – nem sokkal a kezdés után, 30 perces kényszerszünetet hozó nagy eső zúdult az eseményre szépen előkészített mátyásföldi sporttelepre. A számot a már „nedves” körülmények között teljesített első dobásával nyerte birminghami világbajnokunk, Márton Anita/ 16,36 m – aki az esőszünet után már nem tett több kísérletet. A körülményekkel derekasan megküzdő indulók között dobókörbe lépett a hétpróba két nemzetközi klasszisa: Zsivoczky-Farkas Györgyi és Krizsán Xénia is.

A férfi gerelyesek is kaptak az égi áldásból, a versenyszámot Rivasz-Tóth Norbert/1996 nyerte 74,82 méterrel. A nők hasonló számában az olasz Sara Jemai volt a legjobb/ 57,80 m – Moravcsik Angéla előtt/ 55,33 m. A férfiak távolugrása két figyelemre méltó egyéni csúcsot hozott. Győzött 776 cm-rel  – és átvehette a Schulek Ágoston vándordíjat – Szabó László (az FTC sokoldalú atlétája a program végén 200 méteren is legjobbját érte el/ 21,13 mp) – a második legnagyobbat a junior Pázmándi Dominik ugrotta, 767 cm-t elérve. A nők hármasugró aranyérmét a dán Jane Nielsen vehette át/ 13,40 m.

A változatos program futószámaiban is szerepet kapott az időjárás, a különböző irányú és erősségű szelek, a verseny harmadik harmadában az eső is ellenfele volt az atlétáknak. Ide legjobbal nyerte a női 100 métert Nguyen Anasztázia/ 11,60 mp – brit győzelmet hozott a férfiak legrövidebb távja: James Williams 10,51 mp, majd 200 m 20,99 mp. Szoros és izgalmas, szintén idei legjobbakat hozó versenyt vívtak a 100 gát döntősei, Kerekes Gréta négy századdal előzte meg Sorok Klaudiát/ 13,26 – 13,30 mp.

Forrás: www.atletika.hu (ML)