Idén Budapest ad otthont a „4 Főváros Tornája” sporteseménynek

by admin 1 552 views0

Június 14-16. között kerül megrendezésre a 4 Főváros Tornája elnevezésű utánpótlás-verseny, ahol Budapest, Ljubljana, Pozsony és Zágráb városok utánpótláskorú sportolói mérik össze több sportágban a tudásukat. Az idei évben – 2014 után – Budapest látja vendégül a másik három fővárost és annak delegációját. Budapest a 4 Főváros Tornáját hatodik alkalommal rendezi meg.

A 4 Főváros Tornáját 1995 óta rendezik meg minden év júniusában. A résztvevő városok vonatkozásában az utóbbi években egy módosítás történt: Bécs helyett Zágráb csatlakozott a kvartetthez. A városok rotációs rendszerben rendezik a versenyt, és idén újra Budapest lesz a verseny házigazdája. A torna hat sportágat vonultat fel: atlétika, asztalitenisz, kézilabda, labdarúgás, röplabda és kosárlabda. Atlétikában az alábbi versenyszámokkal találkozhatunk: síkfutás, távolugrás, magasugrás, súlylökés. Valamennyi sportágban pontokat osztanak helyezések alapján a városoknak (az első helyezett város öt, a második helyezett három, a harmadik helyezett kettő, míg a negyedik helyezett egy pontot kap), és az utolsó versenynap után alakul ki a végleges sorrend. A versenykiírás értelmében, amennyiben pontegyenlőség alakul ki, akkor az a város végez előrébb a rangsorban, amelynek több versenyszámot tudott megnyerni a torna alatt. A tornára a városok – szintén a versenykiírás értelmében – kizárólag tizenhat éven aluli versenyzőket nevezhetnek. 2017-ben Zágráb nyerte a 4 Főváros Tornáját.

A rendezvény szervezője a Fővárosi Önkormányzat, amely nem csak a szervezésért, hanem a rendezvény lebonyolításáért is felelős. Tekintettel arra, hogy jelentős humánerőforrás-igénnyel bír egy ilyen rendezvény megszervezése és lebonyolítása, a Fővárosi Önkormányzat állandó partnerei is segítik a munkát, mint a tornán megjelenő budapesti szakszövetségek, valamint, külön kiemelendő a Budapesti Szabadidősport Szövetség hozzájárulása. Budapest törekedett arra, hogy a versenyt annak rangjához méltó helyszíneket rendezze meg. A kosárlabda-mérkőzésekre a Vasas Pasaréti Csarnokában kerül sor, a labdarúgás helyszínéül a III. kerületi TVE pályája szolgál, az asztalitenisz versenyt a Marczibányi téri Ormai László Asztalitenisz Csarnokban rendezik, az MTK ad otthont a röplabdának, míg az Elektromos Csarnokban bonyolítják le a kézilabda tornát.

A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása szerint az idei rendezvényen minden város csapata 99 tagból áll: 74 versenyző, 12 edző és 6 csapatvezető, 5 hivatalos küldöttségi tag és 2 buszvezető. A delegációk képviselőit és a sportolókat dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszönti majd a megnyitón.

A Fővárosi Önkormányzatnak a 4 Város Tornája a saját rendezvénye, amely jelentős pénzügyi kötelezettségvállalással jár, azonban a Budapest elkötelezett az utánpótlás támogatása mellett – a sportról szóló 35/2002. (VI. 21.) Főv. Kgy. rendelet is alapelvei között említi a utánpótláskorú sportolók támogatását, illetve a kötelező sportcélú feladatok között is említésre kerül e korosztály sportolásának támogatása. A rendezvény továbbá illeszkedik a 2019. évi Európa Sportfővárosa címhez kapcsolódó programsorozat előkészületeihez. Budapest, mint Európa leendő sportfővárosa azt vállalta, hogy 2019-ben valamennyi naptári napon – a fővárosi kerületek közreműködésével – szervez legalább egy sporteseményt. A Fővárosi Önkormányzat célja, hogy a 4 Város Tornája rendezvény segítségével is megismertesse a fővárosi lakosokkal az Európa Sportfővárosa címet, illetve bemutassa azt, hogy Budapest készen áll az Európa Sportfővárosa címmel járó kötelezettségek teljesítésére.

Tekintettel a hazai rendezésre, a Fővárosi Önkormányzat az idei versenyre célként az első helyezés megszerzését tűzte ki célul.