Beszámoló a 4 Főváros Tornájáról

by admin 1 434 views0

Június 14-16. között került megrendezésre a 4 Főváros Tornája elnevezésű utánpótlás-verseny, ahol Budapest, Ljubljana, Pozsony és Zágráb városok utánpótláskorú sportolói mérték össze 6 sportágban a tudásukat. Az idei évben – 2014 után – Budapest látta vendégül a másik három fővárost és annak delegációját. Budapest a 4 Főváros Tornáját hatodik alkalommal rendezte meg.

A 4 Főváros Tornáját 1995 óta rendezik meg minden év júniusában. A torna hat sportágat vonultat fel: atlétika, asztalitenisz, kézilabda, labdarúgás, röplabda és kosárlabda. Atlétikában az alábbi versenyszámokkal találkozhatunk: síkfutás, távolugrás, magasugrás, súlylökés. A tornára a városok – szintén a versenykiírás értelmében – kizárólag tizenhat éven aluli versenyzőket nevezhetnek. 2017-ben Zágráb, az akkori rendező főváros nyerte a 4 Főváros Tornáját.

A rendezvény szervezője a Fővárosi Önkormányzat, amely nem csak a szervezésért, hanem a rendezvény lebonyolításáért is felelős volt. Tekintettel arra, hogy jelentős humánerőforrás-igénnyel bír egy ilyen rendezvény megszervezése és lebonyolítása, a Fővárosi Önkormányzat állandó partnerei is segítik a munkát, mint a tornán megjelenő budapesti szakszövetségek. Budapest törekedett arra, hogy a versenyt annak rangjához méltó helyszíneket rendezze meg. A kosárlabda-mérkőzésekre a Vasas Pasaréti Csarnokában került sor, a labdarúgás helyszínéül a III. kerületi TVE pályája szolgált, az asztalitenisz versenyt a Marczibányi téri Ormai László Asztalitenisz Csarnokban rendezték, az MTK adott otthont a röplabdának, míg az Elektromos Csarnokban bonyolították le a kézilabda tornát.

A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása szerint az idei rendezvényen minden város csapata 99 tagból állt. A delegációk képviselőit és a sportolókat dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntötte a torna megnyitó ünnepélyén. Kiemelt vendégeink között tudhattuk Zsivoczky-Farkas Györgyi – olimpiai 8. helyezett hétpróbázónkat, aki pár évvel ezelőtt részese volt a 4 Főváros Tornájának. Mesélt a tornán szerzett tapasztalatairól és az azóta megszerzett eredményeiről.

A sportági helyszínek szervezői (edzők, sportvezetők) kiváló munkát végeztek, mely a Budapest válogatott eredményességén is látható volt. 4 sportágban sikerült a dobogó legfelső fokára állnia a magyar csapatoknak: kosárlabda, kézilabda, asztalitenisz és atlétika. Az eredmények összesítésében 24 ponttal Budapest válogatottja vihette el idei évben a torna vándor kupáját.

A záróünnepélyen kiosztásra kerültek a sportági vándorserlegek, továbbá minden sportágban jutalmaztuk a legeredményesebb versenyzőt/játékost. Asztalitenisz sportágban Czeglédi Szilvi, kézilabdában Lukács Péter, kosárlabdában Boros Júlia vehette át a különdíjat.

A rendezvény illeszkedik a 2019. évi Európa Sportfővárosa címhez kapcsolódó programsorozat előkészületeihez. A Fővárosi Önkormányzat célja, hogy a 4 Város Tornája rendezvény segítségével is megismertesse a fővárosi lakosokkal az Európa Sportfővárosa címet, illetve bemutassa azt, hogy Budapest készen áll az Európa Sportfővárosa címmel járó kötelezettségek teljesítésére.

Megnyitóünnepély – dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes
A Sport Osztály valamennyi munkatársa, hiányzik a képről Juhász Ildikó, Frőhlich Katalin és Kámán-Kovács Eszter
Zsivoczky-Farkas Györgyi
Danada Judit – Sport Osztály vezetője átvette Zágrábtól az elnyert vándor kupát

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti röplabda válogatott
A budapesti kosárlabda válogatott
A budapesti kézilabda válogatott
A budapesti labdarúgó válogatott kiemelkedő teljesítménnyel a 2. helyet szerezte meg a tornán
Dr. Baji Balázs és az első helyett budapesti atléta csapat
Asztalitenisz sportágban is a dobogó legtetején