Bemutatkozik a Budapesti Birkózó Szövetség

by admin 2 288 views0

Budapesti Sportszövetségek Uniója és Budapest Főváros Önkormányzata közös célként tűzte ki a Budapesti Sportszövetségek bemutatását, tevékenységük megismertetését. Ezen cél elérésének eszközeként indult el a „Bemutatkozik a Sportszövetség” cikksorozat, amelynek köszönhetően betekintést nyerhetünk a budapesti sportszövetségek világába. A következőkben a birkózásról esik szó, mely témakört Kapuvári Gáborral, a Budapesti Birkózó Szövetség elnökével járunk körbe.

 

 Kapuvári Gábor 27 évig aktívan űzte a birkózást, már 6 éves korában megszerette a sportágat. Eredményeit tekintve kiemelendő az olimpiai 7. helyezése, a 2000-es Európa-bajnokságon szerzett bronzérme, valamint megemlítendő, hogy többszörös magyar bajnok birkózás sportágban. Pályafutását 11 évvel ezelőtt az edzősködés irányába terelte, és az UTE Birkózó Szakosztálynál tevékenykedik azóta is. Munkássága részét képzi, hogy a Budapesti Birkózó Szövetség elnökeként is helytáll. Munkáját nagy lelkesedéssel és alázattal űzi, szereti csinálni azt, amit csinál, hiszen örömét leli abban, hogy gyerekekkel foglalkozhat, és kihívást lát a menedzselésben és problémamegoldásban is.

A BIRKÓZÁS SPORTÁG BEMUTATÁSA

Mint mindenki tudja, a birkózás egy ősi sportág, mindemellett olimpiai szám. Olyan küzdősport, ahol tilos az eszközhasználat, és győzelmet elérni ütéssel, rúgással, vagy az ellenfél földhöz szorításával, „fogások” végrehajtásával lehet, vagy esetleg technikai fölénnyel (tussal).

Sok gyermek kimondottan azért keresi ezt a sportágat, mert otthon informális módon már megismerkedik a birkózással, ahogy a papával, mamával, vagy testvérrel birkózik, és ezért elkezd érdeklődni az ilyen fajta mozgásformáért.

Sokszor a közhiedelemben tévesen jelenik meg a birkózás, hiszen sokan molett, nagydarab birkózó fiúkra asszociálnak első hallomásra, azonban ez helytelen azonosítás. Számos súlycsoport és korosztály realizálódik a birkózásban és a nehézsúly csupán egy kategóriát jelöl, de nem egyenlő a sportággal. A könnyűsúlyú versenyzők ugyanúgy jelen vannak a birkózás vérkeringésében.

A budapesti klubok nagy része már foglalkozik az óvodás korosztállyal is. Számukra leginkább a környezet, az edzői hozzáállás jelentheti az elsődleges formáló erőt, valamint a sportág az alapvető állóképességüket fejlesztheti. A birkózás segítheti a jó mozgáskoordináció kialakítását, fejleszti a mozgáskultúrát, mely képességek nem csak a birkózáshoz adnak megbízható és jó alapot, hanem bármely más sportág alapjául is szolgálhatnak, akár labdajátékról vagy atlétika van szó. Kapuvári Gábor elmondta, hogy ezen fiatal korosztályban inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy a gyermekek megszeressék a mozgást, és nem arra, hogy maximális erőltetés háruljon rájuk. Egy jó klub mindemellett családias hangulatot teremt, szeretetteljes közeget kínál a tagoknak, és közösségteremtő erővel is bír. Hiába egyéni sportág, mégis közösség és ellenfél szükséges az űzéséhez. A gyermekek mindemellett küzdeni akarást, akaraterőt, fegyelmet, és önfegyelem is tanulhatnak a sportágtól.

Hogy mindezen kívül, még miért érdemes a birkózást választani? A birkózás tetőtől talpig mindenhol átmozgatja az embert, sokszor olyan helyeken is érezhetjük az izomlázat, ahol nem is tudtuk, hogy izmunk ered és tapad.


RÖVIDEN A BUDAPESTI BIRKÓZÓ SZÖVETSÉGRŐL

A Budapesti Birkózó Szövetségnek 14 szakosztálya van, köszönhetően annak, hogy a Kispesti Nehézatlétikai Klub és a Honvéd újjá éledt, és 1 – 1,5 év után újra a birkózás vérkeringésébe került.

A Birkózó Szövetség állandó célja, hogy a hazai rendezésű versenyek megfelelő színvonalon, megfelelő minőségben kerüljenek lebonyolításra. E mellett újonnan jelentkező cél, hogy létrejöjjön a birkózásban ismét a Budapest válogatott mind a 3 fogásnemben: szabad, kötött, női. Ez valamikor működő forma volt, azonban már évek óta nincsen fővárosi válogatott keret.

A Budapesti Birkózó Szövetség célja, hogy az idén először utánpótlásban megrendezett nemzetközi csapatbajnokságból hagyomány teremtődjön, és minden évben legyen lehetősége a budapesti fiataloknak nemzetközi ellenféllel is találkozniuk.

 A célok elérése érdekében elindult a Budapesti Birkózó Szövetség facebook oldala is, mely a következő linken található: https://www.facebook.com/bbsz.budapestibirkozoszovetseg

Itt egyre több információt és érdekességet tudhatunk meg a birkózásról, a szövetségről, a versenyekről, és az aktualitásokról. A Szövetség célja, hogy a megfelelő információ a megfelelő közönséghez minél szélesebb körben eljusson. Ezen aktivitással is szeretnék megmutatni a sportág által hordozott pozitívumok, valamint szeretnék segíteni a klubok közötti információáramlást.


RÖVID ISMERTETÉS A VERSENYEKRŐL

A Budapesti Birkózó Szövetség évente 6 versenyt rendez, köztük területi diákolimpiát és magyar bajnokságot, mely egyben budapesti bajnokságot is jelent. A birkózás, mint kiemelt sportág, támogatásban részesül, mely nagy lendületet adott a szövetség számára.

Idén először sor került egy nemzetközi serdülő, női csapatbajnokságra, melyre Lengyelországból is érkeztek versenyzők. Meghívást kapott a bajnokságra Szlovákia, Horvátország, Románia és Ukrajna is. Ezen nemzetközi bajnokságot szeretné a szövetség minél inkább kiszélesíteni, illetve a megrendezéséből hagyományt teremteni. Mindezt erősíthetné, ha a csapattalálkozót egy 3-4 napos edzőtábor is követhetné, hiszen a diák és serdülő lányoknak kevés lehetőségük adódik a versenyzésre, hiszen kevés a Magyarországon rendezett verseny, és ebben segítséget szeretne nyújtani a Budapesti Birkózó Szövetség számukra a plusz nemzetközi esemény megrendezésével.

Az eredményeket tekintve elmondható, hogy az élvonalban egyértelműen budapesti klubok foglalnak helyet, A Magyar Birkózó Szövetség 1 éves ranglistájának első 5 helyén budapesti klub szerepel, illetve a válogatott gerincét is a budapesti klubok adják. Idén nyáron utánpótlás serdülő kadett és junior Európa-bajnokság, Világbajnokság is lezajlott, melyeken 17 magyar helyezés született. A 17 versenyző között van olyan, aki duplázott a helyezés elérésével (például: Szenttamási Róza, Szabados Noémi, Vizi Flóra).

Legeredményesebb klubnak a budapesti ESMTK Birkózó Szakosztály bizonyult, mind az utánpótlás, mind a felnőtt korosztály tekintetében.

A versenyekről való informálódás a honlapon keresztül lehetséges, hiszen online megtalálható mind a versenykiírás mind a szükséges orvosi, egészségügyi vizsgálatok időpontja, a versenyek lebonyolítási rendszerének ismertetése, időpontok és érdekességek.

A Budapesten megrendezésre kerülő Világbajnokság népszerűsítése érdekében közel 300 birkózó ment le hídba a Szabadsághídon, mely aktivitáson nagyrészt budapesti klubok vettek részt.

A Világbajnokság szervezésével kapcsolatban megtudhattuk, hogy nagyrészt már összeállt az október végi esemény, szinte minden a helyére került, nagy vonalakban kirajzolódott már az is, hogy mely sportolók lehetnek ott a legjobbak között és milyen súlycsoportban.

 

A 2019. ÉVI EURÓPA SPORTFŐVÁROS PROGRAM LEHETŐSÉGEI

Budapest, mint Európa Sportfőváros a szabadidőport, versenysport és élsport szegmens kidomborítását is célként tűzte ki a 2019-es évre. Tematikusan, kategóriánként kerülnek majd felfűzésre a sportágak a Sportfőváros évében, mely stratégia során a Budapesti Birkózó Szövetség munkája a harcművészeti tematikához való csatlakozásban realizálódhat. Ezen kapcsolódás során, a már említett női nemzetközi csapatbajnokság kerülne kiemelésre.