2018-19. tanévi Budapesti Iskolai Asztalitenisz Csapatbajnokság beszámoló

by admin 2 345 views0

Lelkes versenyzők, profi szervezés, jó hangulat, ezek jellemezték az október 14-én, vasárnap megrendezésre került 2018-19. tanévi Budapesti Iskolai Asztalitenisz Csapatbajnokságot. Az eseménynek, amely a Budapesti Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Diáksport Szövetség és az Magyar Asztalitenisz Szövetség támogatásával jött létre, a II. kerületi Ormai László Sportcsarnok adott otthont.

2014 óta tartják meg ezt a versenysorozatot, a 2014/2015-ös évtől minden évben 2 versenyt tartanak. Az őszi verseny első két helyezettje továbbjut a tavaszi verseny „A” döntőjébe, a többi helyezett pedig az úgy nevezett „B” döntőbe. Azonban ebben az első fordulóban mindenki győztesnek érezheti magát, hiszen a csoportokba rendezett versenyzők mind kapnak oklevelet, érmet és a dobogón is elfoglalhatják méltó helyüket.

Az érdeklődő gyerekek három kategóriában nevezhettek. Míg délelőtt az alsó és külön a felső tagozatos általános iskolások mérhették össze erejüket, addig délután a középiskolásokra irányult a figyelem. A középiskolások számára külön élmény lehet ez, hiszen nekik nincs sok versenyük, diákolimpián sem rendeznek számukra csapatversenyt. Az alsósok közül viszont többen a későbbiekben már igazolt játékosok lesznek, ennek a versenynek pontosan ez is a célja, hogy a fiatalok ezután egyesületekhez kerülhessenek, az Országos Szövetség is ezért támogatja az eseményt.  Ebben a korosztályban indulnak a legkevesebben, nem könnyű utánpótlást szerezni, mivel ezen a versenysorozaton igazolt játékosok már nem vehetnek részt.

Azt is megtudtuk Sári Lászlótól, a Budapesti Asztalitenisz Szövetség főtitkárától és egyben a verseny szervezőjétől, hogy egyre nehezebbé válik a helyszín biztosítása, hiszen ebben a sportcsarnokban tartják a legtöbb asztalitenisz versenyt. Azonban nem kell megijedni a sportág kedvelőinek, hiszen a pingpong kiemelt fejlesztési programba került, így tervben van a termek számának növelése.

 

Magyar Adrián testnevelő tanár, a csepeli Szabóky Adolf Általános és Szakképző Iskolából érkezett első alkalommal az eseményre. Diákjai közül többen már általános iskolás korukban is indultak a versenysorozaton. Sőt, olyan is előfordul köztük, aki alsósként már meg is nyerte ezt a versenyt. „Az ilyen és ehhez hasonló lehetőségek remek esélyt nyújtanak arra, hogy a fiatalok egy adott célra koncentrálhassanak, és egyúttal ezzel ki is emelkedhessenek környezetükből.” – árulta el a tanár úr.