Angyal Erika Úszó Emlékverseny beszámoló

by admin 1 649 views0

2018 november 17-én, szombaton a XV. kerületi Tanuszoda ismét hangos nevetéstől, sípszótól és vízcsobogástól. Idén ötödik alkalommal rendezte meg a Fogyatékkal Élők Budapesti Sportszövetsége a nagy érdeklődéssel várt Angyal Erika Úszó Emlékversenyt.

A versenyen OPEN jellegétől függően, lehetőség van, hogy minden fogyatékossági ág, és korosztály kezdőtől a haladókig, képviseltesse magát. 

Az esemény nem titkolt célja, hogy minél több versenyzési lehetőséget biztosítson a kezdő, haladó és jól úszó gyermekek és fiatalok számára is, emellett a rendszeres sportolás megkedveltetése is kiemelt szempont.

Minden fogyatékossággal élő diák, ifjúsági és felnőtt korosztályú sportoló lehetőséget kap a versenyen való részvételre. Külön kategóriákat indítottak fogyatékossági ág, korcsoportok szerint, valamint a fiúk és a lányok is külön mérhették össze tudásukat. A versenyszámok többek között 25 és 50 méteres hosszban, hát, mell,- gyors és pillangó úszásnemből tevődtek össze.  A verseny befejező száma minden esetben a csapatúszás, ahol 4 nevezett versenyző, bármely úszásnemben (szabadúszás) 25 és 50 méteren próbálják legyőzni egymást. Az eredményt ebben az esetben is fogyatékossági ágak, és korosztály szerint csoportosítják, az egyenlő esély maximális figyelembe vételével.

Az úszóverseny védnöke Dr. Kamuti Jenő világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes magyar vívó, a Budapesti Sportszövetségek Uniójának elnöke volt.

    

A versenyről és tapasztalataikról Szűcs István, az MDSE és Gégény Noémi, a Para – fitt Sportegyesület edzője mesélt nekünk.

„A Mozgásjavító Általános és Középiskolából érkeztünk, a FEBSSZ – el már nagyon régi a kapcsolatunk. Az utánpótlás, a tehetséges gyermekek számára, akik hozzánk járnak az iskolába, ez egy olyan versenyzési lehetőség, ahol megtapasztalhatják azokat a feltételeket, körülményeket, amiket aztán majd a későbbiekben tudnak hasznosítani. A mi iskolánkban is tartunk rendszeresen versenyeket, az ő szintjüknek megfelelően van a Csillagszóró és a Százszorszép, de az csak 11 méter, ahhoz, hogy 25 méteres medencében is úszhassanak, itt kapjuk meg a lehetőséget. Ezért is megragadunk minden alkalmat, amikor meghívást kapunk és hozzuk a csapatot. Fiúk, lányok vegyesen érkeznek, van, aki az integrációba jár a gyerekek közül, tehát nem csak a mi iskolánkba, de oda járnak hozzánk úszni. Kézdi Rékával közösen, mint edzők foglalkozunk a csapattal. Minél inkább szeretnénk, hogy a fiatalok megszeressék a sportot, az úszást, ami természetesen nem csak fizikailag, hanem lelkileg is rendkívül jó hatással lesz majd rájuk a későbbiekben. A különböző nehéz kihívásokra, stresszhelyzetekre való felkészülésben is rengeteget segít nekik.” – Szűcs István

         

„16 éve működik az egyesületünk, amióta vannak a FEBSSZ versenyei, mi mindig járunk egy évben háromszor. A fiatalok szeretik ezt a versenyt, jó lehetőség, mert a következő generációt, az utánpótlást el tudjuk ide hozni, tehát nem egyből egy mélyvizes megmérettetéssel kezdenek. Ez úgy gondolom, nagyon jó a kicsiknek, egy kis versenyrutint szerezhetnek ezáltal. A mélyvizes versenyek általában ritkábban kerülnek megrendezésre, de volt már ilyen versenylehetőség is.
Itt, ezen a versenyen divíziók vannak, nem az a klasszikus klasszifikáció, mint például erőfutam, döntő, így szinte mindenkinek lesz olyan sikerélménye, hogy éremhez is jut. Szerintem főleg az elején ez egy fontos motiváció a fiatalok számára.” – Gégény Noémi