Hétfőn kezdődik a világbajnokság Asztanában!

by admin 997 views0

Augusztus 24. és 30. között rendezik meg az idei judo világbajnokságot, az olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb versenyét.

Az asztanai vb-n hatalmas mezőny vesz részt, százhuszonkilenc ország több mint nyolcszáz(!) versenyzője lép tatamira! (Az eddigi rekordot a 2011-es párizsi vb tartja, amelyen még minden ország két-két judóst indíthatott súlycsoportonként, akkor százharminchat ország kilencszáznegyvenkilenc sportolója szerepelt…)

Ahogy már megszoktuk: Csernoviczki Éva (fehérben) nyitja a sort a mieink közül Asztanában

A magyar színeket tizenhat judós képviseli, többen közülük éremeséllyel indulnak harcba. A résztvevőink közül négy sportolónkat (a világelső Tóth Krisztiánt, Bor Barnát, aki ötödik, a hetedik helyen álló Csernoviczki Évát, és a nyolcadik Ungvári Miklóst) jegyzik a legjobb nyolc között a világranglistán, számukra kedvezőbb lehet majd a sorsolás, de a Top 20-ban van Karakas Hedvig (10.), Joó Abigél (12.) és Krizsán Szabolcs (17.) is.

Hat indulónk (Ungvári Miklós, Mészáros Anett, Bor Barna, Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig és Tóth Krisztián) állhatott már felnőtt világbajnoki dobogón, közülük Mészáros Anett, Bor Barna és Tóth Krisztián vívhatott már világbajnoki döntőt. Mint ismeretes, Magyarország eddig két felnőtt világbajnoki címet tudott szerezni, 1993-ban Kovács Antal, 2005-ben pedig Braun Ákos állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A magyar judósok a legutóbbi világbajnokságon, tavaly Cseljabinszkban egy érmet tudtak szerezni, Tóth Krisztián lett ezüstérmes. Egy évvel korábban, Brazíliában ugyancsak ő érte el a mieink legjobb eredményét, egy ötödik helyezést. A Riót megelőző öt világbajnokságon viszont remekül szerepeltek judósaink, az összes magyar világbajnoki érem felét ebben az időszakban szerezték! 2005-ben Kairóban Braun Ákos világbajnok lett, Ungvári Miklós pedig bronzérmet nyert.

A 2007-es olimpiai kvalifikációs vb-n, Rio de Janeiróban Ungvári Miklós, Hadfi Dániel, Baczkó Bernadett és Mészáros Anett egyaránt bronzérmet szerzett. 2009-ben Rotterdamban Mészáros Anett a dobogó második, Ungvári Miklós és Karakas Hedvig pedig a harmadik fokára állhatott, 2010-ben Tokióban Mészáros Anett lett újra ezüstérmes, három éve Párizsban pedig Csernoviczki Éva és Mészáros Anett nyert bronzérmet.

A magyar válogatott a bakui Európa Játékokon, az idei Európa-bajnokságon két érmet nyert, Karakas Hedvig második, Csernoviczki Éva pedig harmadik lett.
A szakmai elvárás ezúttal egy kicsit magasabb, mint egy éve, Cseljabinszkban volt, két érem és egy pontszerző helyezés megszerzését tűzték a csapat elé – tudtuk meg Nagy András szakágvezetőtől. A magyar csapat a négy órás időeltolódás és az elnyújtott program költségei miatt több részletben utazik Asztanába, az első csoport már szerdán útra kelt.

A versenyzőkön és edzőiken kívül a csapattal tart dr. Hidas Péter, a válogatott keretorvosa és Tóth István masszőr is. Ami nagy öröm a mieink számára: tizenkét év után újra lesz magyar bíró a világbajnoki tatamin, Havasiné Fridrich Annamária személyben!


A PROGRAM:

AUGUSZTUS 24., HÉTFŐ (Tv: Sport2, 13.00, élő)
Férfiak, 60 kg (címvédő: Boldbaatar Ganbat, mongol; magyar induló: –)
Nők, 48 kg (címvédő: Kondo Ami, japán;
magyar induló: Csernoviczki Éva, Ippon Judo Tatabánya)

AUGUSZTUS 25., KEDD (Tv: Sport2, 13.00, élő)
Férfiak, 66 kg (címvédő: Ebinuma Maszasi, japán;
magyar induló: Zámbori Bence,Budaörsi SC)
Nők, 52 kg (címvédő: Majlinda Kelmendi, koszovói; magyar induló: –)

AUGUSZTUS 26., SZERDA (Tv: Sport2, 13.00, élő)
Férfiak, 73 kg (címvédő: Nakaja Riki, japán;
magyar induló: Ungvári Miklós, Közgép-Ceglédi VSE)
Nők, 57 kg (címvédő: Udaka Nae, japán;
magyar induló: Karakas Hedvig, Honvéd-Kipex)

AUGUSZTUS 27., CSÜTÖRTÖK (Tv: Sport2, 13.00, élő)
Férfiak, 81 kg (címvédő: Avtandil Csrikisvili, grúz; magyar induló:Krizsán Szabolcs,
                     Honvéd-Kipex; Csoknyai László, Atomerőmű SE)
Nők, 63 kg (címvédő: Clarisse Agbegnenou, francia;
magyar induló: Szabó Franciska, Békés Megyei Kano JSE)

AUGUSZTUS 28., PÉNTEK (Tv: Sport2, 13.00, élő)
Férfiak, 90 kg (címvédő: Iliasz Iliadisz, görög;
magyar induló: Tóth Krisztián, KSI SE, Vér Gábor, Honvéd-Kipex)
Nők, 70 kg (címvédő: Yuri Alvear, kolumbiai; magyar induló:
Gercsák Szabina, Hell-Miskolci JC; Mészáros Anett,Budaörsi SC)
Nők, 78 kg (címvédő: Mayra Aguiar, brazil; magyar induló: Joó Abigél,KSI SE;
Salánki Evelin, Ippon Judo Tatabánya)

AUGUSZTUS 29., SZOMBAT (Tv: Sport2, 13.00, élő)
Férfiak, 100 kg (címvédő: Lukas Krpalek, cseh; magyar induló:
                   Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE; Fogasy Gergő,Kecskeméti JC)
Férfiak, +100 kg (címvédő: Teddy Riner, francia;
magyar induló: Bor Barna, Atomerőmű SE)
Nők, +78 kg (címvédő: Idalys Ortiz, kubai; magyar induló: –)

AUGUSZTUS 30., VASÁRNAP (Tv: Sport2, 13.00, élő)
Csapatverseny
Férfiak
(címvédő: Japán; Magyarország nem indul)
Nők (címvédő: Franciaország; Magyarország nem indul)


Tizennégy órányi judo a tévében!

Az asztanai világbajnokságról minden nap élő közvetítésekkel jelentkezik aSport TVMagyarországon, a döntőkről és az érmes meccsekről közvetít a sportcsatorna, minden nap 13:00 és 15:00 óra között a Sport2 csatornán.

Az IJF internetes televíziós közvetítésén keresztül a vb selejtező mérkőzéseit is élőben nézhetik, az eredmények alakulását (www.ippon.org) ugyancsak figyelemmel követhetik a világhálón.

(Forrás: JudoInfó )