Kamuti Jenő a nemzet sportolója

by admin 717 views0

A Budapesti Sportszövetségek Uniójának elnökét, Kamuti Jenőt, kétszeres olimpiai ezüstérmes és világbajnok kardvívót nemrégiben terjesztették elő a Nemzet Sportolója társaság tagságára.

Földi Imre, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnokának sajnálatos halálával egy hely üresedett meg a társaságnál áprilisban. E jeles kör tagja olyan személy lehet, aki a 60. életévét már betöltötte, kimagasló eredményeket ért el sportpályafutása alatt és aktív sportkarrierje után is kiemelkedő szerepet töltött be a magyar sportéletben. A Nemzet Sportolója jelenlegi 11 tagja élhetett a javaslattevés jogával az új tag személyét illetően, melyből Kamuti Jenő került ki győztesen. A javaslati döntést, Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár terjeszthette a kormány elé.

Kamuti_Jenő_fortepan_84701Sportszervezetünk elnöke végzettsége alapján sebész szakorvos, korábban kórházigazgató főorvos. Tőrvívóként érte el legjelentősebb sportsikereit: egyéniben kétszer (1968; 1972) nyert olimpiai ezüstérmet, 1957-ben világbajnok lett, mindamellett – kétszer egyéniben, négyszer csapatban – szerezte meg a második helyett világbajnokságokon. Sportvezetőként 1989-2005 között jelentős szerepet képviselt a magyar, az európai és a nemzetközi vívó szövetségek élén, valamint a NOB orvosi bizottságában. 1997-ben a Nemzetközi Fair Play Bizottság alelnöki székébe került, melyet 1999-ben hagyott el az elnöki pozícióért cserébe, amit jelenleg is birtokol a MOB elnökségi tagságával együtt.

 „Az én szememben ez a társaság a magyar sport tudományos akadémiája. Óriási megtiszteltetés, hogy maguk közé választottak! Lehet nyerni világbajnokságot, magyar bajnokságot, de ez egy életmű elismerése, ez a csúcs. Becsületszavamra mondom, hogy bár „csak” két második helyem van az olimpiákról, nem adnám oda ezt az elismerést egy aranyéremért. Ezt nem lehet megvenni, nem számít lobbitevékenység, ez csúnyán fogalmazva az élet hordaléka. A társaktól érdemli ki az ember, ennél pedig nincs csodásabb érzés.” – jelentette ki a sportember a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

37_30_15265_a92cb36550ba038c9f45a1a0ec08ef1b_551a57_701A nemzet sportolói jelenleg a következő kiválóságok: Balczó András öttusázó, Hammerl László sportlövő, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Kárpáti György vízilabdázó, Kulcsár Győző vívó, Magyar Zoltán tornász, Portisch Lajos sakkozó, Sági Györgyné Rejtő Ildikó vívó, Schmitt Pál vívó, Székely Éva úszó és Weltner Györgyné Ivánkay Mária asztaliteniszező. Halálukig a cím birtokosai pedig a itt felsorolt nemzeti kiválóságok voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő és Földi Imre.

A BSU ezúton is nagy büszkeséggel gratulál elnökének, Dr. Kamuti Jenőnek!