Budapest Sportélete – Budapest Európa Sport Főváros 2019

by admin 4 998 views0

Budapest Főváros Önkormányzatának Sport Osztálya a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közreműködésével szervezett Sport Konferenciát 2018.02.27-én. A tanácskozás fő célja volt bemutatni, mit is jelent a különleges cím, illetve hogy beszámoljon a 2018 és 2019. évi sportaktivitásokról, sporteseményekről, emellett pedig együttműködésre hívta Magyarország sport vezetését.

Budapest Főváros Önkormányzata 2015-ben pályázta meg Európa Sport Fővárosa címet, melynek elnyeréséről az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége az ACES Europe dönt minden évben. Hazánk főváros még ezen év novemberében el is nyerte a megtisztelő címet. Ezzel egyidejűleg megkezdődött a szervező munka annak érdekében, hogy az elkövetkező években minél jobban sikerüljön felkészülni az adott évre. Ennek állomásaként szervezte meg a Fővárosi önkormányzat Sport Konferenciáját, melynek előadói, résztvevői mind a magyar sportélet jelentős személyiségei.

A megnyitó beszédet dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes asszony tartotta meg. Beszédében kiemelte, hogy Budapest életében már eddig is komoly sportfejlesztések történtek, elég csak a világszinten is híressé vált Margitszigeti futókörre gondolni, de jelentős mértékben fejlődtek a szabadtéri edzőparkok is. A 2015-ös pályázat és a győzelem után a városi szabadidősportlehetőségek megismerésének érdekében indította el a főváros az Urban Games eseményét, melynek csúcspontja a tavalyi Duna átúszás volt.

Dr. Szabó Tünde Sportért felelős államtitkár az elmúlt 12 év fejlődéseit emelte ki. „Büszkék lehetünk erre a címre, a sportolóinkra, szakembereinkre és Budapestre, hiszen ez a cím egyértelmű elismerése annak, hogy méltó házigazdái tudunk lenni nagyszabású sporteseményeknek, valamint, hogy a szabadidő- illetve az utánpótlássport terén is kiemelt szerepet töltünk be a nemzetközi sportéletben” – mondta az államtitkár. Magyarországon 2006-ban mindössze 6 nemzetközi sportesemény került megrendezésre, ezzel szemben 2017-ben már 112 ilyen versenyt rendeztek meg, jelentős részüket Budapesten. A magyar kormány kiemelt céljának megfelelően létrejött a mindennapos testnevelés, mely egyben infrastrukturális fejlődést is vont magával, így megnyílt az út a nemzetközi események szervezésének irányába is. Dr. Fürjes Balázs Budapest remek adottságait emelt ki, melyekkel kiemelkedik a többi főváros közül, és melynek köszönhetően kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy bármilyen világeseményt megrendezzen.

Az ACES részéről Gian Franceso Lupatelli elnök és Hugo Alonso főtitkár szólalt fel, és mutatta be a szervezet munkáságát, fejezte ki örömét, hogy szinte hihetetlen látni, Magyarország fővárosa milyen óriási és egyben minőségi munkát végez már most a sikeres 2019-es év érdekében. Beszédjeiket követően főpolgármester-helyettes asszony átnyújtotta Lupatelli úrnak egy zászlót, melyen Budapest 2019-es Európa Sport Fővárosának logója található meg, melyet ünnepélyesen ki is tűzték a színpadon. Ezt követően az együttműködő partnerekkel aláírtak egy sajtófalat, mely szimbolizálja a magyar sportélet összefogását.

Egy rövidebb szünetet követően a Magyar Birkózó Szövetség részéről Bacsa Péter ügyvezető alelnök mutatta be a 2018-as Birkózó világbajnoksággal kapcsolatos munkát. Dr. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem fejlesztéseiről számolt be. Előadásában külön kiemelte, hogy világszinten is komoly önkéntes programot tudott az egyetem szervezni a diákok részére, mely már többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság figyelmét is felkeltette. Dr. Kemény Dénes a vízilabda világesemények Budapestre gyakorolt pozitív hatásairól beszélt. Elnök úr 2013-as megválasztása óta már 6 ilyen esemény is megrendezésre került a fővárosban, melyek mind komoly turisztikai előnyökkel jártak a városnak, és szinte minden esetben beszélhettünk magyar sikerekről is.

A konferencia záró szakaszát Danada Judit, a Fővárosi Önkormányzat Sport Osztályának vezetője nyitotta meg. Osztályvezető asszony ismertette a főváros munkáját, sport koncepcióját és együttműködését a kerületekkel. Beszédében kitért a 2019-es évre készülő sport applikációra, melyet a készítő cég részletesen be is mutatott. A termék lényege, hogy egy mindenki számára hasznos, a sporteseményeket és sportolási lehetőségeket könnyen elérhető alkalmazást hozzanak létre. Itt mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb eső sporttermeket és sportaktivitásokat. Ezt követően Dr. Kamuti Jenő szólalt fel, aki bemutatta a Budapesti Sportszövetségek Uniójának tevékenységét és kitért a Fair Play bizottság munkásságára is. A konferencia alighanem legtanulságosabb idézetét is ő olvasta fel: Győzni, de nem minden áron! Az esemény zárásaként Bán Teodóra a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ képviseletében a sport turisztikai hatásait elemezte. A tavalyi év turisztikai szempontból rekordokat döntött meg a fővárosban, melynek egyértelműen a sportesemények voltak az okai.

 

A konferenciát az ACES elnöke hatalmas sikerként értékelte, mint megjegyezte, nem gondolta volna, hogy a városban ekkora összetartás, együttműködés van sport területen. Örömtelinek tartja, hogy az állami vezetés is ennyire erősen a város mögött áll annak érdekében, hogy a jövő évben Magyarország főváros méltóképpen lehessen Európa Sport Főváros. Úgy érzi, minden esélyünk megvan ahhoz, hogy az eddig legszínvonalasabb évet produkáljuk ekkora összefogás mellett.

A sajtófalat aláírták az alábbi szervezetek: Budapesti Sportiroda, Budapesti Sportszövetségek Uniója, Budapesti Sportszolgáltató Központ Nonprofit Kft., Budapesti Szabadidősport Szövetség, Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidősport Szövetsége, EMG 2019, Magyar Asztalitenisz Szövetség, Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség, Magyar Jégkorong Szövetség, Magyar Kézilabda Szövetség, Magyar Labdarúgó Szövetség, Magyar Öttusa Szövetség, Magyar Röplabda Szövetség, Magyar Sportújságírók Szövetsége, Magyar Úszó Szövetség, Magyar Vízilabda Szövetség, Magyar Vívó Szövetség, Testnevelési Egyetem