XXI. Soroksár Kupa Nemzetközi Súlyemelő Bajnokság

by admin 1 160 views0

A Budapesti Súlyemelő Szövetség, Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával rendezte meg a XXI. Soroksár Kupa elnevezésű, nemzetközi felnőtt és utánpótlás súlyemelő bajnokságát.

A Nemzetközi Súlyemelő Bajnokság 2018. március 23-24-én, a Mikszáth Kálmán Általános Iskolában (XXIII. Bp. Sodronyos u.28) került megrendezésre.

Az elmúlt két évtized nagy sikerű rendezvényeihez hasonlóan, a Szövetség idén is célul tűzte ki, hogy sportélményt biztosítson a lakosság számára, érvényre juttassa a sportolás hasznosságát, annak nevelési erejét, a társadalomra gyakorolt pozitív hatását, illetve erősítse Budapest jóhírét nemzetközi szinten. A nemzetközi partnerkapcsolati erősödés abból a szempontból is jellemzi az eseményt, hogy a hazánkba érkező külföldi versenyzők viszonthívásban részesítik a magyar versenyzőket, tehát magyar versenyzőink meghívást kapnak külföldi versenyekre, ahol ugyancsak új nemzetközi tapasztalatokat szerezhetnek a súlyemelés terén.

A Budapesti Súlyemelő Szövetség ifjúsági, kulturális sporttalálkozója, így 21 év leforgása alatt, Európa egyik legnagyobb szabadidős súlyemelő rendezvényévé nőtte ki magát. Idén 15 ország, 200 sportolója mérte össze erejét, erős nemzetközi mezőnyt kiépítve. A legkisebbektől a legnagyobbakig, minden korosztály megmutathatta mire képes.

A rendezvény rendkívül családias hangulatban telt, a csarnokot lelkes gyermekcsoportok, és érdeklődő társaságok töltötték meg. A fiatalok részvétele azonban nem csak a látogatók között realizálódott, a versenyzők körében is nagy számban képviseltették magukat a gyermekek. Ebből is látható, hogy az utánpótlás bázis erősen jelen van a sportág életében.

     

A kétnapos rendezvény első napján (23-án), a megnyitót követően, a fiú utánpótlás (8-12 év), majd a Masters (35 évtől) versenyszámok kaptak helyet. A második napon (24-én) a serdülő korosztály kezdte az erőpróbát (13-15 év), majd a férfi korcsoport súlyemelő versenye vette kezdetét. Déltől az összes női korcsoport (13- évtől) súlyemelő versenye következett, majd az ifjúsági (16-17 év) férfi korcsoport súlyemelő versenye, és végül, de nem utolsó sorban a junior (18-20 év) férfi, és felnőtt (21 évtől) korcsoportok súlyemelő versenye került színre.

A rendezvényen a Budapesti Sportszövetségek Uniója (BSU) Főtitkára, Fodor Anett, és a BSU Alelnöke, dr. Pap Sándor is részt vett, illetve a Kormányhivatal Kerületi megbízottja Dhőcs Csaba is jelen volt. Soroksár alpolgármesterei is tiszteletüket tették, személy szerint Orbán Gyöngyi és Weinmann Antal, akik köszöntő beszédükkel emelték a rendezvény színvonalát.

Szűcs Endre, a Budapesti Súlyemelő Szövetség elnöke úgy véli, hogy a folyamatos fejlesztés, fejlődés elengedhetetlen a súlyemelés sportág tekintetében is, hiszen csak így lehet lépést tartani az egyre csak növekvő érdeklődéssel, és szélesedő fogyasztói igényekkel. A sportszerek is folyamatos karbantartást és frissítést igényelnek, a mindennapi használatból adódó amortizáció, elhasználódás révén. Igazán pozitív tendenciát mutat a súlyemelés sportág érdekeltsége, hiszen egyre nagyobb létszám tart igényt a súlyemelés technikájának és fortélyainak elsajátítására. Ezen pozitív növekedést azonban megfelelően kell kezelni és kiszolgálni, mind tárgyi mind személyi erőforrások tekintetében.

Szűcs Endre időt, pénzt, energiát nem kímélve vetette bele magát a munkába, és a sportág szeretete ma is viszi őt a munka útján. Egy szívvel-lélekkel teli edző, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy legyen eredménye a felkészítő munkának és a versenyzői jól teljesítsenek. Sok energiát fektet a versenyszervezésbe melynek láthatóan meg is van az eredménye!

 

A fotókat készítette: Mülhauser-Walter Gábor