Bemutatkozik a Budapesti Amerikai Futball Szövetség

by admin 4 453 views0

A Budapesti Sportszövetségek Uniója és Budapest Főváros Önkormányzata közös célként tűzte ki a Budapesti Sportszövetségek bemutatását, tevékenységük megismertetését. Ezen cél elérésének eszközeként indult el a „Bemutatkozik a Sportszövetség” cikksorozat, amelynek köszönhetően betekintést nyerhetünk a budapesti sportszövetségek világába. Elsőként az amerikai futball sportág mutatkozik be, illetve Magyar Csanád válaszai segítségével betekintést nyerhetünk a Budapesti Amerikai Futball Szövetség működésébe is.

Az amerikai futball sportág bemutatása

Az amerikai futball sportág a 19. század végén alakult ki. A rögbiből kifejlődött csapatjáték célja, hogy a labdát az ellenfél meghatározott területére, azaz endzone-jába juttassák a játékosok, és ezzel pontokat szerezzenek a csapatuk számára. A labdát három különböző technikával lehet mozgásba helyezni, lehet hordani, passzolni, és esetenként rúgni. Pontszerzés akkor lehetséges, ha az adott csapat a labdát a gólvonal mögé viszi, ha a játékosok passzolnak a gólvonalon áthaladt csapattársnak, vagy ha kapura rúgják a labdát. Értelemszerűen a játékot az a csapat nyeri, amelyik a játékidőn belül a legtöbb pontot szerzi.

Egy amerikai futball csapat tizenegy mezőnyjátékosból áll, de a játék sajátosságából adódóan a csapatokat a cserék magas létszámával és az edzői stábbal együtt közel 70–70 fő alkotja. A csapat összeállítása minden időkérésnél, játékfajtánál, vagy szünetben változtatható, tetszőleges számú cserével. A csapatok három elkülönített csapatrészre vannak osztva, ezek a következők:

  • offense team (támadóegység),
  • defense team (védőegység),
  • és a special team (különleges egység).

Mivel a játéknak még nincs kialakult magyar szakzsargonja, a legtöbb sportszakmai kifejezést az eredeti angol nevén használják itthon is.

Egy mérkőzés általában négy 15 perces negyedből áll, a második és a harmadik negyed között van a félidő (ami a National Football League – NFL-ben 15 perc, a többi ligában 12 perc). A negyedek között csak térfélcsere van, amire 2 perc áll rendelkezésre. A játékidő mérése leginkább a futóórás és tiszta játékidő keverékeként fogható fel, bizonyos playek (játékok) után (például a játéktéren kívülre kerül a labda) megáll az óra. Emiatt egy teljes futballmérkőzés akár három óráig is eltarthat. Ha a rendes játékidőben döntetlen az állás, akkor hosszabbítás (overtime) következik, amely lényegében egy 5. negyedet jelent. A támadó csapat számára 40 másodperc  áll rendelkezésre a támadás indítására, ha a bíró nem állítja meg az órát. Amennyiben technikai okok miatt (például sérülés, büntetés stb.) megállították az órát, akkor a bíró óra-újraindítási jelétől számítva 25 másodperc van a kezdésre. Amennyiben a támadó csapat az adott időn belül nem kezdi meg a támadását, büntetést kap (Delay of Game).

A játék egy 120 yard (110 méter) hosszú és 53 1/3 yard (49 méter) széles, téglalap alakú pályán zajlik. A hosszanti szélen lévő vonalak az oldalvonalak, a rövid szélen lévők az end line-ok. A pálya két végén vannak a goal line-ok, amelyek egy 100 yard hosszú pályarészt fognak közre. Az oldalvonalakkal párhuzamosan található két vonalsor neve hash mark. A labda minden játékkezdéskor a hash markok között van. Az endzone mögött található a 18,5 láb (5,64 méter) széles kapu (goal post vagy upright), amelynek alsó része 10 láb (3,05 m) magasan kezdődik. A sikeres rúgás feltétele az, hogy a labda e keresztrúd fölé és a kapufák közé kerüljön.

Ezen összetett sportág népszerűsítéséért, és színvonalas működéséért jött létre a sportág budapesti összefogó szervezeti kerete, azaz a Budapesti Amerikai Futball Szövetség, mely szövetség aktív munkája meghatározó a budapesti egyesületek működését tekintve.

 

A Budapesti Amerikai Futball Szövetség létrejötte és működése

A Budapesti Amerikai Futball Szövetség 2017 novemberében jött létre azzal a céllal, hogy a budapesti csapatok érdekeit képviselje az országos szövetség égisze alatt. Fiatal szövetség lévén a sportszövetség tevékenységének nagy részét kisebb sportrendezvények, kupák és a csapatok egyéb rendezvényei fedik le, de folyamatos fejlődés, és bővítés jellemzi a szervezetet.   

Az erőforrások górcső alá vétele alapján elmondható, hogy a szövetséget jelenleg 5 csapat alkotja, azaz 5 egyesület. Ezek a következők:

Ezt a csapatszámot a már említett átlagos csapatlétszámmal megszorozva megkapjuk, hogy ez becsülten 350 főt tesz ki. Amatőr sport lévén nincs főállású dolgozó a szövetségnél, így a legtöbben munka mellett egyfajta „másodállásként” vállalják el feladataikat. A szövetségi munkában ezen csapat vezetői munkálkodnak. Külön anyagi erőforrása a csapatoknak nincsen, azonban a Budapesti Amerikai Futball Szövetség részesül éves támogatásban a Fővárosi Önkormányzat által, illetve az országos szövetség partner a különböző rendezvények megrendezésében. Ezen támogatások meghatározó szereppel bírnak a szövetség működését tekintve.

A szövetség erősségeként említhető az elhivatottságot, hiszen egy amatőr sportág sincs Magyarországon, amely olyan ütemben fejlődne, mint az amerikai futball. Ez pedig azoknak a lelkes vezetőknek/segítőknek az érdeme, akik fizetés nélkül, önzetlenül csinálják azt, amit. A budapesti szervezetnek a humán- és pénzerőforrások terén szükséges fejlődnie, mert számos program, esemény van, amit ennek a kettőnek a hiányában nem tud kivitelezni a szervezet.

A szövetség jövőbeni rövidtávú célkitűzései között szerepel, hogy elindítsa saját külön social media felületét (facebookon és instagramon) és külön weboldallal jelentkezzen. Ezen felületek aktív működtetése révén folyamatosan informálódhatunk majd a csapatok és a szövetség munkájáról, eredményeiről, valamint az aktuális hírekről, eseményekről. A szövetség hosszú távú célként fogalmazta meg egy amerikai futballpálya kialakítását Budapesten, ahol az 5 egyesület lejátszhatná megfelelő színvonalon a hazai mérkőzéseit. Jövőbeni terv a szövetség részéről az is, hogy a szezonon kívül új programokkal készül az edzők és játékosok számára.

 

A Budapesti Amerikai Futball Szövetség célcsoportja

A célkorosztály elsődlegesen a fiatalság, azon belül is a 20 éves kor alattiak. Országos szinten U17 és U19 bajnokságok kerülnek megrendezésre minden évben, így a legfontosabbnak ezen korosztályok fejlesztését tartják. A csapatok által betoborzott játékosoknak különböző „mini-camp-ekkel” készül a szövetség, ahol egy-egy hétvége alatt külföldi szakedzőktől tanulhatják meg a fiatalok a sport technikai és taktikai részét.

 

Az eseményszervezés gyakorlata

Az eseményeket mindig egy rövid tervezés előzi meg, figyelembe véve az adott időszak zsúfoltságát és a sportszakmai átfedéseket (kvalifikációs sorrend, országos eseményekhez igazítás stb.). A szövetség vezetői próbálnak szabad hétvégéket megcélozni és lefoglalni a sportesemények lebonyolítására, illetve mindehhez szabad helyszínt találni.  Ezt követően kerül sor a szakmai vezetőkkel és a segítőkkel való egyeztetésre, ahol a teljes programot és a feladatokat szükséges átbeszélni. Egy-egy hétvégi programot, nagyjából egy hét kemény munka előz meg. A komolyabb rendezvényeket (döntők, toborzók stb.) már akár 2 hónappal az esemény előtt szükséges előkészíteni mind a szakmai, mind a reklám részét kiemelve.

 

Aktuális sportesemények

Mint minden évben, idén is képviselteti magát a szövetség a Budapesti Nagy Sportágválasztón, ahol 2 napon keresztül próbálhatják ki kicsik és nagyok, hogy milyen is amerikai focizni. Mindemellett saját rendezésű utánpótlás programmal is készül a Budapesti Amerikai Futball Szövetség, ugyanis  3 szakmai hétvégével (mini-camp-ekkel) szeretnék fejleszteni a játékosokat.

 

A 2019. évi Európa Sportfőváros program lehetőségei az amerikai futball tekintetében

A három felnőtt bajnokság és két utánpótlás korosztály döntőit külön figyelem övezi minden évben, így a szövetség szeretné ezen eseményeit még nagyobb körben terjeszteni a 2019-es Sportfőváros év során. A Sportfőváros cím révén kiemelt szerepet kap a sport, és nagyobb figyelem hárul a sporteseményekre is, ebből profitálhat az amerikai futball sportág is. A válogatott mérkőzések és a 2020. évi Egyetemi Amerikai Futball Világbajnokság remek lehetőséget jelent a sportág és a szövetség számára, és remélhetőleg mindez a 2019. évi Európa Sportfőváros évvel kiegészülve még erősebb hatással bírhat. A sportág népszerűbbé tételével közelebb kerülhet a szövetség fő kitűzött céljához, és ez talán meghozza a pozitív áttörést, ami egy olyan budapesti létesítményt eredményez az amerikai futball számára, amelyet megérdemel a sportág.